Orice dispozitiv electronic al carui mod de functionare implica si apa are si o componenta care are rolul de a regla presiunea apei din sistem. Aceasta componenta poarta numele de presostat si poate fi de doua feluri: mecanic sau electronic.
Fie ca este vorba despre o centrala termica, despre un hidrofor sau o pompa de apa, toate acestea au nevoie si de presostate, care sa le ajute sa functioneze la capacitate optima. De aceea, in momentul in care exista o problema sau o defectiune a acestor dispozitive, verificarea presostatelor este esentiala, deoarece acestea pot fi cauza problemei.
Ce este un presostat?
Un presostat este componenta care se ocupa cu inchiderea sau deschiderea circuitelor, tinand cont de presiunea din instalatie. Din acest motiv, dispozitivul mai este cunoscut si sub denumirea de intrerupator sau comutator de presiune.
Deoarece presostatul este cel care detecteaza si avertizeaza cu privire la existenta unei probleme legate de presiunea apei, acesta poate crea uneori si neplaceri.
De exemplu, in cazul unei centrale termice, atunci cand se porneste apa calda, este nevoie sa se astepte o perioada de timp pentru ca aceasta sa ajunga la robinet. Situatia de fata este cauzata de presostat, care detecteaza o pierdere de presiune in momentul pornirii robinetului de apa si, drept urmare, initiaza pornirea centralei, care uneori se poate declansa mai greu.
Diferentele dintre un presostat mecanic si unul electronic
Cu toate ca montarea sau inlocuirea unui presostat ar trebui realizata cu ajutorul unui instalator profesionist, posesorii de echipamente care au in componenta un astfel de dispozitiv trebuie sa stie care sunt diferentele dintre cele doua tipuri de presostate – mecanic si electronic.
Rolul presostatului, de a controla presiunea dintr-un sistem inchis si de a porni si opri pompa de apa, ajuta la prelungirea duratei de viata a acestei pompe. Drept urmare, reglajul presostatului este foarte important.
Daca in cazul presostatului electronic, exista modele care permit reglajul presiunii apei si modele care nu permit, avand o valoare fixa a presiunii, in ceea ce priveste reglajul presostatului mecanic, acesta se face manual, de catre un profesionist. In plus, presostatul electronic poate functiona si fara un vas de expansiune.
O alta diferenta majora dintre cele doua tipuri de dispozitive este reprezentata si de situatiile in care pot fi utilizate, presostatul electronic fiind potrivite mai ales sistemelor hidraulice si pentru boilere, pe cand cel electronic este mai ofertant din acest punct de vedere, deoarece poate fi montat atat la o centrala termica, dar si la un hidrofor.