În zilele noastre, corpurile de iluminat nu îndeplinesc doar un rol practic, acela de a asigura vizibilitate în spațiile interioare și exterioare, ci și unul estetic. Deși par doar simple accesorii la prima vedere, adevărul este că pot face diferența în decorul oricărei locuințe. Designerii de interioare recomandă ca alegerea lor să se facă în funcție de tipul încăperii, de dimensiunea spațiului și de stilul de amenajare, astfel încât rezultatul final să fie unul armonios, de bun gust.
Dacă ești în plin proces de amenajare a casei, cu siguranță îți vor prinde bine următoarele sfaturi despre alegerea celor mai bune corpuri de iluminat. Vei învăța câteva trucuri utile care îți vor ușura provocarea și vei avea parte și de efecte decorative uimitoare.
Cumpără corpuri de iluminat după tipul fiecărei încăperi
Tipul încăperii este unul dintre cele mai importante criterii de care să ții cont atunci când achiziționezi corpuri de iluminat. Fă-ți temele din timp astfel încât să eviți greșelile și să obții rezultatul dorit.
Dormitor – plafonieră ori lustră pentru iluminatul general, lampadare, spoturi, lămpi de masă ori de perete potrivite pentru citit, lucrul la birou ori sesiuni de make-up (lumină caldă)
Living – lustră cu mai multe brațe pentru iluminatul general, lampă de podea pentru zona de citit, lustră tip pendul pentru zona de dinning
Bucătărie – plafonieră ca sursă de lumină generală, spoturi pentru zona de gătit, pendul pentru insula de bucătărie
Baie – plafonieră ca sursă principală, aplice ori spoturi în zona oglinzii – modele potrivite pentru mediul umed (lumină rece)
Hol – pendul central și aplice
Corpuri de iluminat – nu neglija dimensiunea spațiului
Alt aspect esențial de analizat este dimensiunea spațiului. Un corp de iluminat cu un singur bec s-ar putea să nu facă față într-un dormitor ori un living generos. Optează pentru candelabru ori o lustră modernă cu mai multe brațe. Dacă ai montat deja plafoniera și nu mai ești dispus să faci schimbări, poți găsi soluții suplimentare precum o lampă de podea. Aceasta are rolul de a evidenția anumite zone din încăpere unde nu ajunge suficientă lumină, precum colțul de citit ori de savurat un pahar de vin.
La polul opus, corpurile de iluminat voluminoase nu sunt potrivite pentru un spațiu mic. Nu numai fiindcă încarcă inestetic spațiul, dar creează și disconfort vizual.
Stilul de amenajare – un factor important
Indiferent că achiziționezi o lampă de podea, o plafonieră, o lustră, un pendul sau alt tip de corp de iluminat, ia în calcul și stilul de amenajare pe care l-ai decis pentru locuința ta.
Într-un decor clasic se potrivește o lustră cu design simplu și elegant, în timp ce în unul modern fac senzație corpurile de iluminat cu influențe avangardiste, fabricate din metal și sticlă. Poți alege lustre cu design deosebit și pendule cu glob mat ori transparent.
Dacă te numeri printre pasionații de stil industrial, mizează pe corpuri de iluminat fabricate din metal. Elementele prin care se diferențiază pe piață sunt fierul forjat, lanțurile și becurile supradimensionate.
Stilul romantic se caracterizează prin pasteluri și accente vintage aurii și argintii. Așadar, corpurile de iluminat ideale sunt candelabrele, lampadarele și aplicele cu detalii florale.
În timp ce stilul rustic se bazează pe elemente precum metalul îmbinat cu lemn, sfoara, pânza de sac și altele de acest tip.
În prezent, găsești o mulțime de piese de mobilier adaptate fiecărui stil de amenajare, astfel că este aproape imposibil să nu descoperi piesa care să se potrivească perfect în decorul tău.
Alegerea corpurilor de iluminat nu mai este lăsată la voia întâmplării, așa că îți vor prinde bine sfaturile de mai sus. Ține cont de caracteristicile fiecărei încăperi, de stilul de amenajare, dar și de rutina și necesitățile familiei.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/9rYfG8sWRVo