More
  AcasăSanatateTipuri de lucrări protetice din clinicile stomatologice

  Tipuri de lucrări protetice din clinicile stomatologice

  Tipuri de lucrări protetice din clinicile stomatologice

  Lucrările protetice reprezintă o componentă esențială a îngrijirii stomatologice și pot fi utilizate pentru a înlocui dinții lipsă sau pentru a restabili funcționalitatea și aspectul zâmbetului. În continuare, vom explora diferitele tipuri de lucrări protetice disponibile în clinicile stomatologice pentru a vă ajuta să înțelegeți opțiunile dumneavoastră.

  Coroane dentare

  Coroanele dentare sunt lucrări dentare personalizate care acoperă întreaga suprafață a unui dinte deteriorat sau slăbit. Acestea pot fi folosite pentru a restabili funcționalitatea și aspectul unui dinte care a fost afectat de carii sau fracturi. Coroanele dentare pot fi confecționate din diverse materiale, cum ar fi ceramica, zirconiu sau metal, și sunt cimentate ferm pe dinte pentru a-i conferi rezistență și durabilitate. Aplicarea de coroane dentare este una dintre cele mai comune intervenții dintr-o clinică stomatologică.

  Punți dentare

  Punțile dentare sunt utilizate pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă. Acestea constă într-o serie de coroane dentare unite împreună și susținute de dinții naturali sau de implanturi dentare. Punțile dentare pot restabili mușcătura corectă și pot îmbunătăți estetica zâmbetului.

  Proteze dentare parțiale

  Protezele dentare parțiale sunt utilizate pentru a înlocui mai mulți dinți lipsă, dar nu toți dinții dintr-o arcadă dentară. Acestea pot fi detașabile sau fixe, iar protezele detașabile pot fi îndepărtate pentru curățare și igienă orală. Protezele dentare parțiale sunt confecționate din materiale rezistente și sunt personalizate pentru a se potrivi perfect cu restul dinților naturali.

  Proteze dentare totale

  Protezele dentare totale sunt utilizate atunci când toți dinții unei arcade dentare sunt lipsă. Aceste proteze pot restabili funcționalitatea mușcăturii și pot îmbunătăți estetica zâmbetului. Protezele dentare totale pot fi detașabile sau fixe, în funcție de preferința pacientului și de indicațiile medicale.

  Lucrări protetice pe implanturi

  Implanturile dentare sunt o bază solidă pentru diferite tipuri de lucrări protetice. Acestea pot fi utilizate pentru a susține coroane dentare individuale, punți dentare sau proteze dentare totale. Implanturile dentare oferă o stabilitate excelentă și o funcționalitate aproape identică cu dinții naturali.

  Suprastructuri și proteze fixate

  Suprastructurile sunt fixate pe implanturi dentare și sunt folosite pentru a susține coroane, punți sau proteze dentare. Acestea oferă o soluție permanentă și stabilă pentru înlocuirea dinților lipsă și sunt ideale pentru pacienții care doresc să evite protezele detașabile.

  Restaurări estetice

  Cele mai citite articole

  În plus față de lucrările protetice tradiționale, există și opțiuni pentru restaurări estetice care vizează îmbunătățirea aspectului zâmbetului. Acestea pot include fațete dentare sau luminițe dentare, care sunt stratificate pe fața frontală a dinților pentru a corecta decolorările, formele inestetice sau spațiile între dinți.

  Proteze dentare flexibile

  Protezele dentare flexibile sunt o alternativă modernă la protezele dentare tradiționale. Acestea sunt confecționate din materiale elastice și flexibile care se adaptează mai bine la forma și mișcarea gurii. Protezele dentare flexibile sunt mai confortabile și pot oferi o estetică îmbunătățită pentru pacienții care le folosesc.

  Coroane dentare cu implanturi imediate

  Această procedură implică aplicarea unei coroane dentare pe un implant imediat după inserarea acestuia. Este o opțiune pentru pacienții care doresc o soluție rapidă și estetică pentru înlocuirea unui dinte lipsă. Cu toate acestea, nu este potrivită pentru toate situațiile și necesită evaluare atentă.

  Lucrări protetice combinate

  Uneori, pacienții pot beneficia cel mai mult de lucrări protetice combinate, care pot include coroane, implanturi, proteze și alte opțiuni pentru a rezolva mai multe probleme dentare în același timp. Un plan de tratament personalizat poate include mai multe tipuri de lucrări protetice pentru a obține cele mai bune rezultate.

  Restaurări CAD-CAM

  Tehnologia CAD-CAM (Computer-Aided Design and Computer-Aided Manufacturing) este folosită pentru a crea restaurări protetice de înaltă precizie, cum ar fi coroanele dentare și fațetele dentare. Aceasta permite o potrivire perfectă și o estetică deosebită, deoarece lucrările sunt fabricate cu ajutorul computerului.

  Lucrări protetice provizorii

  Lucrările protetice provizorii sunt utilizate pentru a proteja dinții și pentru a oferi funcționalitate în timpul procedurilor complexe sau în timpul perioadelor de așteptare pentru lucrările definitive. Acestea pot include coroane provizorii sau proteze provizorii.

  Lucrări protetice pentru stomatologie pediatrică

  În stomatologia pediatrică, există lucrări protetice speciale concepute pentru copii, cum ar fi coroanele de celuloză sau protezele dentare pentru înlocuirea dinților primari care au fost afectați de carii sau traume.

  Alegerea tipului de lucrare protetică depinde de starea dumneavoastră orală, obiectivele personale și recomandările medicului stomatolog. Este important să discutați cu dentistul dumneavoastră pentru a lua cea mai buna decizie în ceea ce privește lucrările protetice pentru sănătatea și estetica orală. Cu opțiunile variate disponibile în clinicile stomatologice moderne, veți putea găsi cea mai potrivită soluție pentru nevoile dumneavoastră.

  Cele mai citite articole

  Articole Asemanatoare

  Articole Populare