Miopia sau vederea neclară la distanță este unul dintre cele mai frecvent întâlnite vicii de refracție, unul ce tinde să se dezvolte în special în copilărie și adolescență și este asociat cu diverse complicații.[1][2] Există mai multe mecanisme ce pot contribui la dezvoltarea miopiei, după cum vei descoperi în rândurile de mai jos. De asemenea, îți vom spune la ce soluții se poate apela pentru a corecta miopia și a te bucura din nou de o vedere clară la orice vârstă.
Care sunt cauzele miopiei?
Miopia apare atunci când globul ocular este prea lung sau corneea – stratul exterior protector al ochiului – este prea curbată, împiedicând lumina care pătrunde în ochi să se focalizeze corect și făcând ca imaginile să se formeze nu pe retină, cum ar trebui, ci în fața acesteia. Cauzele miopiei sunt multiple și includ factorii genetici, suprasolicitarea ochilor, dar și lipsa timpului petrecut în aer liber.[1][3]
1. Factorii genetici
Unul dintre cei mai des menționați factori atunci când se vorbește despre miopie și cauzele sale este ereditatea. Dacă ambii părinți au miopie, există o probabilitate ridicată ca și copiii lor să dezvolte aceeași afecțiune.[1][2]
2. Suprasolicitarea vizuală
Pe lângă factorii genetici, suprasolicitarea ochilor este un alt factor care poate contribui la dezvoltarea miopiei. Utilizarea excesivă a ochilor, în special la distanțe apropiate, poate provoca o tensiune pe mușchii oculari. Acest lucru, pe termen lung, poate duce la miopie. Activități precum cititul îndelungat, utilizarea frecventă a calculatorului sau a altor ecrane digitale, pot contribui la această tensiune.[1][2]
3. Lipsa ieșirilor în aer liber
Deși nu este o cauză directă a miopiei, există studii ce susțin ideea că lipsa timpului petrecut în aer liber poate crește riscul de miopiei.[1][2]
Soluții pentru miopie
Miopia poate fi o provocare pentru mulți, dar există mai multe soluții eficiente pentru a corecta această afecțiune. Soluția corectă depinde de nevoile individuale, stilul de viață și gradul de miopie și poate fi identificată doar de un specialist în optometrie.
Cea mai populară metodă de corecția a miopiei este cu ochelari de vedere. Aceștia sunt o soluție simplă și non-invazivă, care poate fi personalizată pentru a se potrivi nevoilor individuale ale fiecărei persoane.
Unele persoane preferă lentilele de contact – sunt considerate ca fiind mai estetice și mai practice, mai ales pentru cei care duc un stil de viață activ. De asemenea, acestea oferă un câmp vizual mai larg.
O altă soluție pentru cei care nu pot sau nu doresc să poarte ochelari sau lentile de contact în timpul zilei este terapia cu lentile ortokeratologice. Acestea sunt purtate noaptea și funcționează prin remodelarea temporară a corneei.
De ce tip de lentile pentru miopie ai nevoie poți afla foarte simplu, după un consult optometric.
Există, de asemenea, mai multe tipuri de intervenții chirurgicale care pot corecta miopia, inclusiv LASIK și PRK. Aceste proceduri utilizează un laser pentru a remodela corneea, astfel încât lumina să se focalizeze corect pe retină.[1][2]
Miopia este o afecțiune oculară comună, ce se poate dezvolta din diverse cauze și care nu poate fi neapărat prevenită. Totuși, vestea bună este că există mai multe posibile soluții pentru corectarea acestui viciu de refracție, de la purtarea de ochelari de vedere sau lentile de contact speciale pentru miopie până la chirurgia cu laser. Care dintre aceste soluții este cea mai bună depinde de particularitățile fiecărui caz, de stilul de viață al persoanei în cauză, de preferințele sale, dar și de alți factori. Cea mai rapidă metodă de a identifica soluția corectă este aceea de a face o programare la un consult optometric.
Bibliografie:
- „Myopia (Nearsightedness): Causes, Symptoms &Treatment”, Cleveland Clinic, 2023, my.clevelandclinic.org/health/diseases/8579-myopia-nearsightedness. Accessed 18 Dec. 2023.
- „Nearsightedness”, Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nearsightedness/symptoms-causes/syc-20375556. Accessed 18 Dec. 2023.
- „What Is Myopia (Nearsightedness)?”, WebMD, www.webmd.com/eye-health/nearsightedness-myopia. Accessed 18 Dec. 2023.