More
  AcasăCasa & GradinaCum alegi chitul de rosturi pentru gresie și faianță?

  Cum alegi chitul de rosturi pentru gresie și faianță?

  Atunci când vine vorba de alegerea chitului de rosturi pentru gresie sau faianță, poate fi complicat să găsești opțiunea adecvată. Dacă tipul și nivelul de rezistență la diverse agresiuni este ușor de identificat în funcție de recomandările producătorilor, culoarea adecvată pentru chitul de rosturi poate fi influențată de mai mulți factori. Printre aceștia se numără inclusiv cantitatea de apă adăugată și timpul de întărire.

  Află mai multe în acest articol despre cum să faci cea mai bună alegere pentru proiectul tău.

  Ce rol are chitul de rosturi

  Rolul principal al chitului de rosturi în procesul de placare a suprafețelor cu plăci ceramice, fie că vorbim despre gresie, faianță, marmură sau orice alt tip de placă, este de a umple spațiul dintre acestea. Astfel, chitul de rosturi contribuie la obținerea unei finisări estetice și practice a suprafețelor placate.

  Pe lângă aspectul estetic, chitul de rosturi are și un rol important în consolidarea structurii și prevenirea degradării materialelor în timp. Prin umplerea rosturilor, chitul conferă rezistență întregii structuri, oprind pătrunderea apei și a altor substanțe care pot afecta integritatea plăcilor. De asemenea, acesta absoarbe modificările dimensionale ale plăcilor, împiedicând astfel apariția fisurilor sau separarea acestora.

  Cum alegi culoarea chitului de rosturi

  Cele mai citite articole

  Dacă dorești să obții un design uniform, alege o culoare mai deschisă pentru chitul de rosturi și vei ajuta la crearea unei aparențe mai omogene. Pe de altă parte, culorile mai închise vor crea un efect mai dramatic în designul final.

  Nuanța chitului de rosturi trebuie să fie aleasă în funcție de ceea ce dorești să evidențiezi în design. Dacă plăcile ceramice au un model interesant sau intenționezi să scoți în evidență anumite detalii, o culoare contrastantă pentru chitul de rosturi poate fi cea mai potrivită opțiune. În cazul în care dorești să uniformizezi aspectul plăcilor ceramice, de exemplu, în cazul unei pardoseli cu aspect de lemn, o nuanță apropiată, puțin mai deschisă decât gresia, poate fi alegerea ideală.

  Chitul de rosturi, în special cel pe bază de ciment, se poate închide la culoare în timp, mai ales în zonele cu trafic intens. Așadar, dacă te îngrijorează aspectul pe termen lung sau cantitatea de trafic pe care o vor suporta plăcile ceramice, o alegere bună ar fi chitul de rosturi mai închis la culoare.

  Cum identifici chitul adecvat în funcție de rezistență

  Un aspect important în alegerea chitului de rosturi este gradul de rigiditate. În funcție de acesta, există două tipuri principale:

  • chit flexibil 
  • chit neflexibil.

  Chitul flexibil este mai rezistent la mișcări și vibrații, fiind ideal pentru suprafețe care sunt expuse la schimbări de temperatură sau umiditate. Acest tip de chit are capacitatea de a se dilata și contracta, fără a se crăpa sau deteriora. Pe de altă parte, chitul neflexibil este mai rigid și poate fi utilizat pe suprafețe stabile, care nu sunt supuse la schimbări frecvente de temperatură sau umiditate.

  În funcție de încăperea în care se va utiliza chitul de rosturi, este important să iei în considerare nivelul de umiditate și expunerea la apă. Pentru băi, bucătării sau alte spații cu umiditate ridicată, se recomandă utilizarea chiturilor impermeabile și rezistente la apă și murdărie. Aceste chituri hidrofobizante nu permit pătrunderea picăturilor de ploaie sau a apei în rosturi, asigurând astfel o protecție suplimentară împotriva infiltrărilor și deteriorărilor.

  Un alt aspect important în alegerea chitului de rosturi este rezistența la soluțiile de curățare. În funcție de suprafața pe care va fi aplicat chitul, trebuie să te asiguri că acesta este rezistent la diferite soluții, precum detergenți sau substanțe chimice de curățare. Orientează-te către chituri de rosturi rezistente de la Mathaus pentru a evita deteriorările și pentru a menține aspectul rosturilor.

  Alegerea corectă a chitului de rosturi este esențială pentru a asigura rezistența și estetica placărilor cu gresie și faianță. Factori de luat în considerare sunt culoarea chitului, aderența acestuia și modul de aplicare. Te încurajăm să te documentezi mai mult și să cauți produse de calitate pentru a realiza o lucrare durabilă și de efect. Fă alegerea corectă pentru tine și proiectul tău!

  Cele mai citite articole

  Articole Asemanatoare

  Articole Populare