De obicei, când ne gândim la alergii, le asociem cu simptome neplăcute, ce pot afecta calitatea vieții, dar care nu o pun neapărat în pericol. În unele cazuri, reacțiile severe pot fi însă suficient de severe pentru a deveni periculoase. Acest lucru se întâmplă când se produce șocul anafilactic. Mai multe despre ce este acesta, dar și motivul pentru care este atât de periculos vei afla în rândurile de mai jos.
Ce este șocul anafilactic?
Șocul anafilactic este o reacție alergică severă la nivelul întregului organism, care apare ca răspuns la expunerea la un alergen. Acest tip de reacție alergică poate surveni în câteva secunde sau minute după expunere și poate fi extrem de periculos.
Printre simptomele comune ale șocului anafilactic se numără:
- dificultățile de respirație;
- urticaria sau erupțiile cutanate;
- pulsul rapid;
- tensiunea arterială scăzută;
- greața, vărsăturile sau diareea;
- amețelile.[1]
În cazurile severe, șocul anafilactic poate cauza blocarea căilor respiratorii și opri inima să bată, ceea ce va duce la dezvoltarea unor complicații grave, a căror listă include leziunile cerebrale, insuficiența renală, șocul cardiogen, atacul de cord și chiar decesul.[2]
Este important să se solicite imediat asistență medicală în cazul în care apar semne ce indică o reacție alergică severă. De aceea, cunoașterea acestor informații despre șocul anafilactic este esențială.
Cauzele șocului anafilactic
Cauzele șocului anafilactic pot fi multiple și pot varia de la o persoană la alta. Printre cele mai frecvent întâlnite se numără alergiile la diverse alimente (ex: arahide, ouă, fructele de mare). Printre factorii declanșatori comuni se mai numără medicamentele, veninul de insecte precum albinele sau viespile sau chiar latexul.
Sensibilitatea poate varia de la o persoană la alta, astfel încât un individ poate avea o reacție anafilactică severă la un anumit alergen, în timp ce altcineva poate avea o reacție mai ușoară la același alergen. Severitatea reacției anafilactice poate fi influențată de factori genetici, istoricul personal de alergii sau alte probleme de sănătate. De asemenea, consumul de alcool sau exercițiile fizice intense pot agrava reacția anafilactică în anumite cazuri.
Un alt aspect important este frecvența și intensitatea expunerii la alergen. O persoană care este expusă frecvent la un anumit alergen poate dezvolta o reacție anafilactică mai severă decât o persoană care este expusă ocazional. Cu cât expunerea este mai mare și mai intensă, cu atât riscul de a dezvolta un șoc anafilactic crește.[1][2]
Prevenirea șocului anafilactic
Prevenirea șocului anafilactic este esențială pentru persoanele care sunt sensibile la anumite alergeni și care prezintă un risc crescut de reacții alergice severe. Există mai multe măsuri pe care le putem lua pentru a reduce riscul de a dezvolta un astfel de șoc. Printre acestea se numără și:
- cunoașterea alergenilor – primul pas în prevenirea șocului anafilactic este identificarea alergenilor specifici care pot declanșa reacția; testele de alergie pot ajuta la identificarea acestor alergeni;
- evitarea alergenilor – după identificarea alergenilor, cel mai sigur mod de a preveni un șoc anafilactic este să îi evităm cât mai mult posibil; aceasta poate însemna modificarea dietei, evitarea anumitor alimente sau produse de îngrijire personală care conțin alergeni, precum și evitarea mediilor în care aceste substanțe pot fi întâlnite; de exemplu, dacă suntem alergici la polen, putem evita zonele cu multă vegetație în timpul sezonului de înflorire;
- purtarea unui colier sau a unei brățări de alertă medicală pentru a indica existența unei alergii la anumite medicamente sau alte substanțe.[1][2]
Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală ce poate fi fatală dacă nu se intervine imediat. Pentru persoanele cu alergii severe, precum și pentru rudele, prietenii, colegii de serviciu sau alte persoane din anturajul acestora, cunoașterea semnelor și simptomelor șocului anafilactic este esențială pentru a putea interveni și solicita ajutor de urgență la timp.
Bibliografie:
- Cristol, Hope. „Anaphylactic Shock: What You Should Know”, WebMD, 28 Dec. 2016, www.webmd.com/allergies/anaphylactic-shock-facts. Accessed 10 Oct. 2023.
- Gotter, Ana. „Anaphylactic Shock: What You Need to Know”, Healthline, 26 Apr. 2018, www.healthline.com/health/anaphylactic-shock. Accessed 10 Oct. 2023.